• La Vall de Llémena

    -Un secret de la natura-

La Vall de  
Llémena

Horta i Jardí

 

EL PUGÓ AL NOSTRE HORT I JARDÍ

 

D'aquí no res serà primavera i haurem de prevenir l'atac d'insectes al nostre hort i jardí, com ara el pugó. I ara és el moment de fer preparats per quan els haguem d'utilitzar.

 

El pugó són petits insectes que ataquen les plantes cap a la primavera, o a la tardor i que solen xuclar-lis la saba, sobretot de les fulles tendres, acabant matant-les. Quan detectem formigues a les nostres plantes, són indicatius de què hi tenim pugó, doncs s'alimenten, entre altres coses, de pugó.  

Imatge

 

N'hi ha molts tipus de pugó i quasi totes les plantes del jardí i de l'hort són sensibles a ells. Podem treure'ls amb els dits, o raspallant les plantes amb un raspall de dents, com a acció senzilla.

 

Hi ha altres maneres força eficaç d'erradicar-les. Nosaltres preferim transmetre valors ecològics no agressius per a nosaltres ni per les vostres plantes, així que mirarem de proposar-vos remeis casolans de tota la vida (i alguns de més nous) contra aquesta plaga.

 

  • Una possible solució seria fer servir extracte de Nim, una planta asiàtica que té una textura oliosa i que impedeix que el pugó s'enganxi a les plantes. Es pot comprar a qualsevol centre de jardineria una mica gran i no és gaire car. També es pot posar com a preventiu, abans que apareguin i és apte pel cultiu ecològic.

 

  • Una altra bona manera de prevenir que aparegui és tenir Alfàbrega a prop dels cultius. La seva olor els és desagradable i els manté allunyats. De fet, l'alfàbrega foragita, pràcticament tots els insectes que no són bons pel nostre hort, pel què seria una bona solució.

alfabrega

 

  • Altres plantes que contraresten la invasió d'aquesta plaga és plantar entremig de l'hort, o al costat de plantes sensibles al pugó, Sajolida, o Cibolet (sobretot va bé per insectes diversos de la pastanaga), Caputxina (sobretot en arbres ornamentals i fruiters), o Fonoll (poseu-lo sota arbres propensos al pugó com els cirerers, pruners, pomers, perers, presseguers....)

 

  • Una altra manera natural seria amb una infusió de Fulles de Carxofa. Es fa una decocció de 5 minuts (amb les fulles exteriors de tres carxofes en un litre d'aigua en tindreu prou), es deixa refredar unes sis hores i al enfosquir la infusió, es cola en una ampolla d'esprai i podreu ruixar les plantes afectades. Una manera econòmica, ja que la resta de la carxofa ens la mengem, i les fulles exteriors són el què solem tirar.

 

  • També podem fer una solució de Sabó de Potassa. Es prepara amb aigua calentona, no cremant, i es posa una cullerada sopera de sabó en pasta per un litre d'aigua (al Supermercat en podeu trobar un pot de la casa Beltrán). S'ha d'aplicar en fred, i és molt efectiva, i també preventiva.

sabó de potassa

 

  • Una altra infusió és la d'Orenga. Per un litre d'aigua bullint, una cullerada sopera d'orenga seca. S'ha de deixar refredar i colar. Ruixeu les plantes per aspersió.

 

  • Com a darrera opció que us proposem, us aconsellem també els Purins d'Ortigues Fresques (molt efectius també). S'agafen amb guants 2 kg. d'ortigues fresques i es posen en 20 litres d'aigua. Es deixa reposar cinc dies tapat, però no hermètic (perquè fermenti però no podreixi), tot remenant cada dia una mica. Al cap d'aquest temps es cola i s'afegeix 40 litres més. S'aplica cada quinze dies.

 

A veure si amb aquests remeis naturals i econòmics, que s'han utilitzat tota la vida, haureu eliminat aquests animalons tan persistents i perjudicials pels nostres brots de l'horta i del jardí. I no hi haurà problemes d'intoxicació. Bona sort!

 

Fotos tretes de:

http://jardi-mundani.blogspot.co.uk/2012/10/els-pugons-del-baladre-les-vaquetes.html

http://bonissim.com/etiquetes/alfabrega

http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=3841


 

 

 

 

 

 
La Vall de Llémena un secret de la natura

Seguiu-nos a

instagram llemenacom  facebook llemena  twitter llemena

  ©2018 llemena.com

Un secret de la natura